Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες: Προκλήσεις και προοπτικές στην εποχή του διαδικτύου, Ερμούπολη - 18-19/10/2008

Article Index
Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες: Προκλήσεις και προοπτικές στην εποχή του διαδικτύου, Ερμούπολη - 18-19/10/2008
Page 2
Page 3
Page 4
Page 5
All Pages







Δείτε την ομιλία σε μορφή .pdf εδώ.

Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες: Προκλήσεις και προοπτικές στην εποχή του διαδικτύου



Κυρίες και κύριοι

Κατ΄αρχάς επιθυμώ να ευχαριστήσω την Οργανωτική Επιτροπή για την πρόσκληση της να μιλήσω στην παρούσα Διημερίδα και όλους εσάς, που αφήσατε την όμορφη Ερμούπολη και βρίσκεστε στην αίθουσα αυτή, σε μια δύσκολη ώρα της ημέρας , για να ακούσετε την ομιλία μου.

Θα προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατόν σύντομος και να σεβαστώ τον χρόνο που έχω στη διάθεσή μου, για να ολοκληρώσουμε τη συνεδρίαση στον προβλεπόμενο χρόνο του προγράμματος.

Κυρίες και κύριοι,

Οι προβλέψεις για το μέλλον των Βιβλιοθηκών είναι ένα ζήτημα που βρίσκετε πίσω από πολλά που όσα συζητάμε στην παρούσα αίθουσα. Άκουγα πριν από λίγο κάποιες νέες συναδέλφους Βιβλιοθηκονόμους να προβληματίζονται για το μέλλον του επαγγέλματός μας, καθώς φοβούνται ότι οι εξελίξεις στα ηλεκτρονικά βιβλία και τα on-line περιοδικά ίσως τις κάνουν αχρείαστες. Το θέμα αυτό λίγο έως πολύ μας απασχολεί όλους.

Αυτό που ήθελα να μελετήσω και να μοιραστώ μαζί σας με την παρούσα ομιλία είναι, να προβλέψουμε μαζί το μέλλον των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών σε αυτό που λέμε εποχή του Internet, άλλοι το λένε εποχή του GOOGLE, εν πάση περιπτώσει, στην ηλεκτρονική εποχή -εάν θέλετε- που ζούμε.

Το να προβλέψει κανείς το μέλλον είναι μια διαδικασία που μπορεί, καταρχήν, να είναι αυθαίρετη. Ο κάθε ένας και η κάθε μία από εμάς, με τις προσωπικές του προσλαμβάνουσες και αντιλήψεις μπορεί να προβλέψει -όσο μπορεί να το κάνει- αυθαίρετα το μέλλον των Βιβλιοθηκών. Ο άλλος επιστημονικός τρόπος είναι να πραγματοποιήσει κανείς έρευνες πρόβλεψης από ειδικούς. Θα είχε ενδιαφέρον να εφαρμόζαμε την μέθοδο “DELPHI”, για να μελετούσαμε το πως βλέπουμε στην Ελλάδα, την εξέλιξη των Βιβλιοθηκών και ιδιαίτερα των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. Από την έρευνα που έκανα δεν βρήκα τέτοια έρευνα πουθενά.

Θα προσπαθήσω, μέσα από τις γραπτές πηγές επί του θέματος, τις απόψεις επιφανών ερευνητών στην Βιβλιοθηκονομία και την Επιστήμη της Πληροφόρησης, και τις απόψεις που διαμόρφωσα εργαζόμενος για πολλά χρόνια στο χώρο των Βιβλιοθηκών και της επιστημονικής πληροφόρησης, να δω:

Ποιο είναι το μέλλον των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών;

Ποιοι είναι οι νέοι ρόλοι που μπορούν να αναλάβουν οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες;

και

Ποιες οι προοπτικές τους;



YouTube

Νέα από το uoi.gr

We have 10 guests online
Facebook Image
FindUsOnFlickr