Μνήμη Αντώνη Σαμαράκη

Article Index
Μνήμη Αντώνη Σαμαράκη
Page 2
Page 3
All Pages

Στα εσώφυλλα των 8 βιβλίων του, ο Αντώνης Σαμαράκης ζητούσε τόσ

MNHMH ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ

 

Στα εσώφυλλα των 8 βιβλίων του, ο Αντώνης Σαμαράκης ζητούσε τόσ

Αξιότιμη κ. Υπουργός, Αξιότιμε κ. ……………………..,

Πολύ αγαπητή μας κυρία Ελένη Σαμαράκη,

Αγαπητοί Φίλοι , Κυρίες και Κύριοι, Εργαζόμενοι στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος είναι το εθνικό βιβλιογραφικό και πληροφοριακό κέντρο της πατρίδας μας. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η Εθνική Βιβλιοθήκη έχει ως κύρια αποστολή της τη συγκέντρωση, διαφύλαξη και διάθεση για χρήση όλης της εκδοτικής παραγωγής της χώρας μας σε κάθε δυνατή μορφή (έντυπη, οπτικοακουστική και ψηφιακή). Επιπλέον η Εθνική Βιβλιοθήκη έχει μια σειρά από δραστηριότητες που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, με την επίτευξη του κύριου στόχου της:

όπως για παράδειγμα τη λειτουργία των Εθνικών Γραφείων Διεθνών Αριθμοδοτήσεων βιβλίων, περιοδικών και άλλων εκδόσεων,

όπως τη συντήρηση, τη μικροφωτογράφηση και τη ψηφιοποίηση του υλικού της,

ακόμη τη σύνταξη και έκδοση της Εθνικής Βιβλιογραφίας,

την καθιέρωση προτύπων σχετικών με Βιβλιοθήκες και Πληροφόρηση

και άλλες δραστηριότητες. 
Παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, σε αρκετούς τομείς, όλοι οι εργαζόμενοι στην Εθνική Βιβλιοθήκη, με ενθουσιασμό και ενδιαφέρον προσπαθούμε να ανταποκριθούμε, με τη μέγιστη δυνατή επάρκεια, στην αποστολή μας. Η ενεργός συμπαράσταση της πολιτείας, και ιδιαίτερα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας, στο οποίο υπάγεται η Εθνική Βιβλιοθήκη μάς δίνει ελπίδες να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Η αποψινή παρουσία της αξιότιμης Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρίας Μαριέτας Γιαννάκου, του Γ.Γ του ΥΠΕΠΘ, Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Καραμάνου, της Ειδικής Γραμματέως Βιβλιοθηκών και Αρχείων κυρίας Ευγενίας Κεφαλληναίου, και όλων σας, είναι ενδεικτικά του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τις δράσεις και για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Για την ανταπόκριση σάς ευχαριστούμε θερμά.

Όπως θα είχατε αντιληφθεί τόσο από τις επισκέψεις σας στα Αναγνωστήριά μας όσο και από τις σκαλωσιές που υπήρχαν μέχρι πρόσφατα στο κτήριο, για τρία σχεδόν χρόνια ήμασταν αναγκασμένοι να συνυπάρχουμε με τις εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου, το οποίο, λόγω της παλαιότητάς του και των σεισμών του 1999, παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα στατικότητας. Έτσι, για σημαντικά χρονικά διαστήματα, μεγάλο μέρος των συλλογών μας, ακόμη και το αναγνωστήριο για κάποιο διάστημα, ήταν απροσπέλαστα, με σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία και την προσφορά υπηρεσιών στους χρήστες μας. Παρά τις δυσκολίες, κερδίσαμε το στοίχημα που βάλαμε, να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με κάθε τρόπο.

Είμαστε σήμερα ευτυχείς που τα πολύ δύσκολα πέρασαν και μπορούμε σιγά σιγά να αναπτύσσουμε και άλλες νέες δραστηριότητες, που σχετίζονται

(πρώτον) με την παροχή νέων υπηρεσιών σε Βιβλιοθήκες και Ερευνητές και

(δεύτερον) με την ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων κάθε μορφής.

Ήδη τον Αύγουστο, με αφορμή την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, οργανώσαμε μιαν επιτυχημένη έκθεση υλικού και κειμηλίων από τις συλλογές μας που αφορούσαν τους Α΄ Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Και, σε συνεργασία με την Γ.Γ. Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού, πραγματοποιήσαμε μια μνημειώδη ομοιοτυπική έκδοση της επίσημης έκδοσης των Αγώνων του 1896, γνωστής ως Λεύκωμα Beck, καθώς και των προγραμμάτων των Αγώνων κ.α.

Σήμερα με χαρά και συγκίνηση είμαστε σε θέση να σάς καλωσορίζουμε στον υπέροχο αυτό χώρο για την πρώτη μας εκδήλωση, αφιερωμένη στη Μνήμη του επιφανούς λογοτέχνη και ενεργού πολίτη Αντώνη Σαμαράκη, του Αντώνη, όπως απλά και σεμνά ήθελε να τον αποκαλούμε όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, του Αντώνη μας, που έφυγε από κοντά μας πριν από ενάμισυ σχεδόν χρόνο στις 8 Αυγούστου του 2003, στην Πύλο.

Η έκθεση περιλαμβάνει βιβλία του Αντώνη Σαμαράκη, τα οποία εκδόθηκαν στην Ελλάδα, και μεταφράσεις τους σε 34 χώρες (Αυστραλία, Αγγλία, Αλβανία, Βραζιλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ελβετία, Η.Π.Α., Ιταλία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιράν, Ιαπωνία, Κορέα, Κίνα, Νορβηγία, Ουκρανία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Ουρουγουάη, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία, Φινλανδία).

Εκθέτουμε ακόμη χειρόγραφες σημειώσεις του συγγραφέα από το βιβλίο του «Εν ονόματι» καθώς και ανέκδοτες φωτογραφίες του από σημαντικές προσωπικές του στιγμές.

Ο Αντώνης Σαμαράκης υπήρξε όχι μόνο ένας μεγάλος έλληνας Συγγραφέας, που το έργο του αγαπήθηκε σε κάθε γωνιά του κόσμου, αλλά και μια μεγάλη καρδιά και μια αγκαλιά ανοιχτή για όλο τον κόσμο.

Τιμήθηκε για το Λογοτεχνικό του έργο πολλές φορές.

Το 1962, με το Κρατικό Βραβείο για τη συλλογή διηγημάτων « Αρνούμαι », το 1982 με το Βραβείο Λογοτεχνίας Ευρωπάλια, αλλά και με το Μέγα Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας της Γαλλίας.

Το 1994 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1999 επίσης Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 2000 εξάλλου αναγορεύτηκε Ιππότης του Τάγματος των Τεχνών της Γαλλίας,

Οι αποψινοί μας ομιλητές θα φωτίσουν πτυχές του έργου του Αντώνη Σαμαράκη.YouTube

Νέα από το uoi.gr

We have 8 guests online
Facebook Image
FindUsOnFlickr