Μνήμη Αντώνη Σαμαράκη

Article Index
Μνήμη Αντώνη Σαμαράκη
Page 2
Page 3
All Pages

Στα εσώφυλλα των 8 βιβλίων του, ο Αντώνης Σαμαράκης ζητούσε τόσ

MNHMH ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ

 

Στα εσώφυλλα των 8 βιβλίων του, ο Αντώνης Σαμαράκης ζητούσε τόσ

Αξιότιμη κ. Υπουργός, Αξιότιμε κ. ……………………..,

Πολύ αγαπητή μας κυρία Ελένη Σαμαράκη,

Αγαπητοί Φίλοι , Κυρίες και Κύριοι, Εργαζόμενοι στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος είναι το εθνικό βιβλιογραφικό και πληροφοριακό κέντρο της πατρίδας μας. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η Εθνική Βιβλιοθήκη έχει ως κύρια αποστολή της τη συγκέντρωση, διαφύλαξη και διάθεση για χρήση όλης της εκδοτικής παραγωγής της χώρας μας σε κάθε δυνατή μορφή (έντυπη, οπτικοακουστική και ψηφιακή). Επιπλέον η Εθνική Βιβλιοθήκη έχει μια σειρά από δραστηριότητες που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, με την επίτευξη του κύριου στόχου της:

όπως για παράδειγμα τη λειτουργία των Εθνικών Γραφείων Διεθνών Αριθμοδοτήσεων βιβλίων, περιοδικών και άλλων εκδόσεων,

όπως τη συντήρηση, τη μικροφωτογράφηση και τη ψηφιοποίηση του υλικού της,

ακόμη τη σύνταξη και έκδοση της Εθνικής Βιβλιογραφίας,

την καθιέρωση προτύπων σχετικών με Βιβλιοθήκες και Πληροφόρηση

και άλλες δραστηριότητες. 
Παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, σε αρκετούς τομείς, όλοι οι εργαζόμενοι στην Εθνική Βιβλιοθήκη, με ενθουσιασμό και ενδιαφέρον προσπαθούμε να ανταποκριθούμε, με τη μέγιστη δυνατή επάρκεια, στην αποστολή μας. Η ενεργός συμπαράσταση της πολιτείας, και ιδιαίτερα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας, στο οποίο υπάγεται η Εθνική Βιβλιοθήκη μάς δίνει ελπίδες να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Η αποψινή παρουσία της αξιότιμης Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρίας Μαριέτας Γιαννάκου, του Γ.Γ του ΥΠΕΠΘ, Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Καραμάνου, της Ειδικής Γραμματέως Βιβλιοθηκών και Αρχείων κυρίας Ευγενίας Κεφαλληναίου, και όλων σας, είναι ενδεικτικά του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τις δράσεις και για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Για την ανταπόκριση σάς ευχαριστούμε θερμά.

Όπως θα είχατε αντιληφθεί τόσο από τις επισκέψεις σας στα Αναγνωστήριά μας όσο και από τις σκαλωσιές που υπήρχαν μέχρι πρόσφατα στο κτήριο, για τρία σχεδόν χρόνια ήμασταν αναγκασμένοι να συνυπάρχουμε με τις εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου, το οποίο, λόγω της παλαιότητάς του και των σεισμών του 1999, παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα στατικότητας. Έτσι, για σημαντικά χρονικά διαστήματα, μεγάλο μέρος των συλλογών μας, ακόμη και το αναγνωστήριο για κάποιο διάστημα, ήταν απροσπέλαστα, με σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία και την προσφορά υπηρεσιών στους χρήστες μας. Παρά τις δυσκολίες, κερδίσαμε το στοίχημα που βάλαμε, να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με κάθε τρόπο.

Είμαστε σήμερα ευτυχείς που τα πολύ δύσκολα πέρασαν και μπορούμε σιγά σιγά να αναπτύσσουμε και άλλες νέες δραστηριότητες, που σχετίζονται

(πρώτον) με την παροχή νέων υπηρεσιών σε Βιβλιοθήκες και Ερευνητές και

(δεύτερον) με την ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων κάθε μορφής.

Ήδη τον Αύγουστο, με αφορμή την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, οργανώσαμε μιαν επιτυχημένη έκθεση υλικού και κειμηλίων από τις συλλογές μας που αφορούσαν τους Α΄ Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Και, σε συνεργασία με την Γ.Γ. Ολυμπιακών Αγώνων του Υπουργείου Πολιτισμού, πραγματοποιήσαμε μια μνημειώδη ομοιοτυπική έκδοση της επίσημης έκδοσης των Αγώνων του 1896, γνωστής ως Λεύκωμα Beck, καθώς και των προγραμμάτων των Αγώνων κ.α.

Σήμερα με χαρά και συγκίνηση είμαστε σε θέση να σάς καλωσορίζουμε στον υπέροχο αυτό χώρο για την πρώτη μας εκδήλωση, αφιερωμένη στη Μνήμη του επιφανούς λογοτέχνη και ενεργού πολίτη Αντώνη Σαμαράκη, του Αντώνη, όπως απλά και σεμνά ήθελε να τον αποκαλούμε όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, του Αντώνη μας, που έφυγε από κοντά μας πριν από ενάμισυ σχεδόν χρόνο στις 8 Αυγούστου του 2003, στην Πύλο.

Η έκθεση περιλαμβάνει βιβλία του Αντώνη Σαμαράκη, τα οποία εκδόθηκαν στην Ελλάδα, και μεταφράσεις τους σε 34 χώρες (Αυστραλία, Αγγλία, Αλβανία, Βραζιλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ελβετία, Η.Π.Α., Ιταλία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιράν, Ιαπωνία, Κορέα, Κίνα, Νορβηγία, Ουκρανία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Ουρουγουάη, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία, Φινλανδία).

Εκθέτουμε ακόμη χειρόγραφες σημειώσεις του συγγραφέα από το βιβλίο του «Εν ονόματι» καθώς και ανέκδοτες φωτογραφίες του από σημαντικές προσωπικές του στιγμές.

Ο Αντώνης Σαμαράκης υπήρξε όχι μόνο ένας μεγάλος έλληνας Συγγραφέας, που το έργο του αγαπήθηκε σε κάθε γωνιά του κόσμου, αλλά και μια μεγάλη καρδιά και μια αγκαλιά ανοιχτή για όλο τον κόσμο.

Τιμήθηκε για το Λογοτεχνικό του έργο πολλές φορές.

Το 1962, με το Κρατικό Βραβείο για τη συλλογή διηγημάτων « Αρνούμαι », το 1982 με το Βραβείο Λογοτεχνίας Ευρωπάλια, αλλά και με το Μέγα Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας της Γαλλίας.

Το 1994 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1999 επίσης Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 2000 εξάλλου αναγορεύτηκε Ιππότης του Τάγματος των Τεχνών της Γαλλίας,

Οι αποψινοί μας ομιλητές θα φωτίσουν πτυχές του έργου του Αντώνη Σαμαράκη.Θα μού επιτρέψετε μόνο να σταθώ για λίγο στον τρόπο που ο Σαμαράκης αντιλαμβανόταν το ρόλο του ως συγγραφέα και ως ενεργού πολίτη. Ο ίδιος με τη δράση του και τη στάση του έκανε πράξη αυτό που συμβουλεύει τους συγγραφείς στην Αυτοβιογραφία του:

«Ο συγγραφέας –έγραφε- σήμερα έχει ιδιάζουσα ευθύνη, οι καιροί είναι κατεξοχήν κρίσιμοι. Να παραμερίσουμε πρέπει τα προσωπικά μας προβλήματα, τον εαυτούλη μας, να παλέψουμε πρέπει. …. (Ο συγγραφέας κάθε εποχής πρέπει) … να έχει τη φιλοδοξία να είναι με το έργο του και με τις πράξεις του η φωνή εκείνων που δεν έχουν φωνή, των αδικημένων, των βασανισμένων, των καταπιεσμένων……. να έχει μιλήσει, να έχει παλέψει για αγάπη, κατανόηση και αλληλεγγύη, να έχει κινηθεί με τρυφερότητα για τον απλό άνθρωπο… να έχει προσπαθήσει να τιμήσει την αποστολή του, πριν προστεθεί στην τυχόν αυτοβιογραφία του, η χρονολογία εξόδου από το παιχνίδι

Προσωπικά θυμάμαι τα έντονα συναισθήματα που μού είχε προκαλέσει η ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όταν τον άκουσα στα 1977, φοιτητής τότε, να μιλά με συγκλονιστικό τρόπο για την «Ευθύνη του Συγγραφέα στην εποχή μας».


Ο Αντώνης Σαμαράκης αφιέρωσε μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενεργητικότητάς του –της απίστευτης ενεργητικότητάς του-, στη στράτευση για έναν κόσμο με περισσότερη ανθρωπιά, περισσότερη αγάπη και περισσότερη συμπόνια για τον απλό καθημερινό άνθρωπο. Εξάλλου όλα του τα έργα αυτόν τον απλό άνθρωπο έχουν ως πρωταγωνιστή.

Υποστήριξε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, και εργάστηκε για τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. Έλαβε το μετάλλιο του Ταξιάρχη του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο και αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης 37 ελληνικών και κυπριακών πόλεων. Όλοι τον ήθελαν δικό τους. Και η UNICEF τον ονόμασε Πρώτο πρέσβη καλής θέλησης της UNISEF στην Ελλάδα. Τιμήθηκε, τέλος, με τη Διάκριση Ειρήνης και με μετάλλιο από την «Έκκληση της Ακρόπολης» για την Ειρήνη, τη Ζωή και τον Πολιτισμό.

Ο Σαμαράκης αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στους νέους, που διεκδικούν έναν καλύτερο κόσμο. Η αγάπη του για τα παιδιά, τού έδινε ζωή, τον μεταμόρφωνε σε αιώνιο έφηβο. Πρωτοστάτησε στην προώθηση της συμμετοχής των νέων στα κοινά. Υπήρξε πρωτεργάτης της Βουλής των Εφήβων που έγινε θεσμός. Δεν έχανε καμιά ευκαιρία να μιλάει με τους νέους, με τους μαθητές κάθε ηλικίας. Η αγάπη του αυτή βρήκε ανταπόκριση και στο γεγονός ότι, μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, το Μάϊο του 2004, τα σχολεία να έχουν τη δυνατότητα ονομασίας τους, τρία δημόσια σχολεία, (το 9ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού, το 2Ο Δημοτικό Σχολείο Ρέντη και το 65ο Δημοτικό Σχολείο στα Πατήσια) αποφάσισαν να φέρουν το όνομά του. Χαιρόμαστε που έχουμε μαζί μας απόψε εκπροσώπους τους.

Επιθυμώ και από τη θέση αυτή να ευχαριστήσω θερμά την κ. Ελένη Σαμαράκη, για τη βοήθειά της και την ενεργό συμμετοχή της στην οργάνωση και την πραγματοποίηση της έκθεσης.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη ελπίζει ότι η προσπάθεια που ξεκινήσαμε απόψε θα συνεχιστεί, ώστε στο μέλλον να αναδείξουμε πολλές πτυχές του έργου Αντώνη Σαμαράκη.Κλείνοντας, θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω επίσης τους Συνεργάτες μου, τους Υπαλλήλους της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ιδιαίτερα την κυρία Χρυσούλα Κάμπα, και τις κυρίες Σοφία Κατσαούνη, Ευανθία Παναγοπούλου, Παρασκευή Παπακωνσταντίνου, Ειρήνη Παυλάκου, Βασιλική Τσιγκούνη και Νικαντίνα Χριστοπούλου, που, παρά το φόρτο της καθημερινής τους απασχόλησης, εργάστηκαν ακούραστα και με ενθουσιασμό για την οργάνωση της εκδήλωσης και της έκθεσης.

Και ευχαριστώ για μια ακόμη φορά και όλους όσοι με την παρουσία σας απόψε τιμάτε τη Μνήμη του Αντώνη Σαμαράκη μαζί μας.

Γεώργιος Κ.Ζάχος

Γενικός Δ/ντής της Ε.Β.Ε. 

YouTube

We have 10 guests online
Facebook Image
FindUsOnFlickr