Ομιλία στα εγκαίνια της έκθεσης ενθυμάτων της Βιβλιοθήκης Γ. Δολιανίτη για Ε Ζάππα, ΕΗΜ Ιωάννινα - 21/02/2008

 
 

Ομιλία στα εγκαίνια της έκθεσης ενθυμάτων Δολιανίτη για Ε Ζάππα

 
 
Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ ,………..

Κυρίες και Κύριοι,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να μιλώ ενώπιόν σας για την έκθεση που συνδιοργανώνουν, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ίδρυμα Μελετών του Ιονίου και Αδριατικού Χώρου της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και παρουσιάζουν στο Κοινό της Πόλης των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, με τεκμήρια που αφορούν το έργο Ευεργεσίας των Ηπειρωτών Ευεργετών Βαγγελή και Κωνσταντίνου Ζάππα, καθώς και του Γεωργίου Αβέρωφ, για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η χαρά μου είναι ακόμη μεγαλύτερη από το γεγονός ότι η έκθεση, την οποία μας κάνετε την τιμή να εγκαινιάζετε Εσείς κύριε Πρόεδρε, περιλαμβάνει τεκμήρια από τη Βιβλιοθήκη του αγαπητού φίλου κυρίου Γεωργίου Δολιανίτη, ενός από τους πλέον γνωστούς συλλέκτες τεκμηρίων της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και Φιλολογίας της χώρα μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Τα χειρόγραφα, οι σελίδες παλαιού έντυπου υλικού, οι εφημερίδες αλλά και οι απεικονίσεις, και οι φωτογραφίες αποτελούν σημαντικές πηγές πληροφόρησης, αναφοράς, μελέτης και απόδειξης για τη γνώση και την κατανόηση του παρελθόντος και της ιστορίας μας.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα βιώνουμε τη σημασία των τεκμηρίων σε ψηφιακή ή οπτικοακουστική μορφή, κάτι που εκ των πραγμάτων υποβαθμίζει τη σημασία τους ως υλικών αντικειμένων, η αξία των έντυπων τεκμηρίων εξακολουθεί να είναι πολύτιμη για την κατανόηση ιστορικών εποχών και ιδιαίτερα γεγονότων του παρελθόντος που απασχόλησαν λίγο ή και καθόλου την επιστημονική έρευνα. Τα τεκμήρια αυτά άλλωστε, ως φυσικά αντικείμενα, αποτελούν συχνά τον μοναδικό μας δεσμό με τα γεγονότα αυτά.

Συνακόλουθο της συγκέντρωσης επιμέρους έντυπων τεκμηρίων είναι η ομαδοποίησή τους και η συγκρότηση Συλλογών που παρουσιάζουν τις διάφορες πτυχές ενός ιστορικού γεγονότος, της δράσης ενός προσώπου, της εξέλιξης μιας επιστημονικής ανακάλυψης και άλλων.

Οι Συλλογές έντυπων Τεκμηρίων επιτρέπουν τη διήγηση της ιστορίας και συμβάλουν στη μετάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Αν τα τεκμήρια αυτά δεν διαφυλαχθούν, θα χαθούν μαζί τους και οι φυσικοί δεσμοί του ιστορικού παρόντος - αλλά και του μέλλοντός μας- με το ιστορικό μας παρελθόν.

Είναι, επομένως, εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν εκείνοι οι δημόσιοι φορείς που θα συγκεντρώνουν, θα συντηρούν και θα διατηρούν την έντυπη, την εικαστική, την οπτικοακουστική, και σήμερα ακόμη και την ηλεκτρονική πολιτιστική μας κληρονομιά. Τέτοιοι φορείς είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη για την συγκέντρωση, διατήρηση, συντήρηση και διάθεση για χρήση από τις παρούσες αλλά και τις μελλοντικές γενεές της έντυπης εκδοτικής παραγωγής της πατρίδας μας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους για την αντίστοιχη λειτουργία στα ιστορικά και διοικητικά της αρχεία, αλλά και άλλοι φορείς όπως Βιβλιοθήκες Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων, Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες, Βιβλιοθήκες και Αρχεία Πνευματικών Ιδρυμάτων όπως για παράδειγμα η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλά και τα Αρχεία της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, που διαθέτουν πολύτιμες συλλογές έντυπων τεκμηρίων.

Δυστυχώς η χώρα μας, παρά τον τεράστιο έντυπο πολιτιστικό πλούτο που διαθέτει δεν έδωσε μέχρι τώρα την πρέπουσα σημασία στη συγκέντρωση και τη διατήρηση αυτών των τεκμηρίων της ιστορίας και του πολιτισμού της στα πλαίσια μιας εναργούς εθνικής πολιτικής. Παρά τις προόδους που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, κατά γενική παραδοχή οι δημόσιοι φορείς στους οποίους έχουν ανατεθεί οι ρόλοι αυτοί, εξακολουθούν να υστερούν σε υποδομές, εφόδια και μέσα για να ανταποκριθούν με επάρκεια στην αποστολή τους.

Ένα μέρος της ανεπάρκειας των δημόσιων φορέων καλύπτουν ιδιωτικοί φορείς και εμπνευσμένοι ιδιώτες που με μεράκι, κόπο και οικονομικές θυσίες αναλαμβάνουν τη συγκέντρωση, τη διάσωση και την προβολή πολύτιμων τεκμηρίων της ιστορικής και πνευματικής μας μνήμης.

Ένας τέτοιος εμπνευσμένος ιδιώτης είναι ο κ. Γεώργιος Δολιανίτης που εδώ και χρόνια, αφιέρωσε και αφιερώνει χρόνο, κόπο και χρήματα για τη ανάπτυξη και τη διατήρηση Συλλογών με τεκμήρια της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και Φιλολογίας.

Η Συλλογή του Τεκμηρίων που αναφέρονται στη ζωή και στις πρωτοβουλίες των Βαγγελή και Κωνσταντίνου Ζάππα καθώς και του Γεωργίου Αβέρωφ αποδεικνύει την ευποιία της ευεργεσίας των τέκνων της Ηπείρου και ιδιαίτερα τη συμβολή τους στην υπόθεση της Αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ήταν οι προσπάθειες του κ. Δολιανίτη που ανέδειξαν μέσα απο τις συλλογές του και τις δημοσιεύσεις του, αυτή τους τη συμβολή καθώς, για πολλά χρόνια, παρέμενε σχεδόν στην αφάνεια.

Αλλά για την Συλλογή που θα έχουμε την τιμή να εγκαινιάσει σε λίγο η εξοχότητα του ο κ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, και όλοι μας να μελετήσουμε, θα μας μιλήσει εν συντομία ο ίδιος ο κύριος Δολιανίτης.

Κύριε Δολιανίτη έχετε τον λόγο.

Σας ευχαριστώ πολύ

YouTube

Νέα από το uoi.gr

We have 10 guests online
Facebook Image
FindUsOnFlickr