Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" 07/08/2004

Εθνική Βιβλιοθήκη: Καθάρισε, αλλά...

«Η σημερινή είναι ημέρα χαράς για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας καθώς το ιστορικό κτίριο που τη στεγάζει ανέμενε την παρέμβαση λόγω της ατμοσφαιρικής μόλυνσης και του χρόνου», σημείωσε ο γενικός διευθυντής της ΕΒΕ, Γεώργιος Ζάχος, μιλώντας στην προχθεσινή εκδήλωση με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου καθαρισμού του κτιρίου, που προσέφεραν χορηγικά η γερμανική εταιρεία Κέρχερ και η περιβαλλοντική οργάνωση «Ελλάδα καθαρή».

Κι ενώ παραμένει το ζητούμενο για το ρόλο που πρέπει να επιτελέσει η Εθνική Βιβλιοθήκη στην εποχή της ψηφιοποίησης των βιβλιοθηκών διεθνώς, ο εξωτερικός καθαρισμός του υπερεκατονταετούς κτίριου ήταν, κατ' αρχάς, απαραίτητος. Διότι, με την ολοκλήρωση του καθαρισμού αναδείχθηκαν και πάλι οι αρχιτεκτονικές πινελιές (σε σχέδια Θεόφιλου Χάνσεν και εκτέλεση Ερνέστου Τσίλερ), τα μάρμαρα έλαμψαν ξανά, απομακρύνθηκαν όλες οι ακαθαρσίες (γκράφιτι, σκουριά, μόλυνση από το καυσαέριο κ.λπ.), ενώ παράλληλα έγιναν οι απαραίτητες επισκευές στη στέγη του κτιρίου που εκκρεμούσαν από το σεισμό του Σεπτεμβρίου 1999.

Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οφείλει να υλοποιήσει άμεσα μια σειρά μέτρων που θα καταστήσουν πάλι την Εθνική Βιβλιοθήκη προσβάσιμη υπηρεσία με τις πλέον σύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές, ώστε ο πνευματικός πλούτος της να εκτιμηθεί και να αξιοποιηθεί επωφελώς. Για να συμβεί τούτο πρέπει -επιτέλους- να λυθεί το ζήτημα του κτιριακού (αφού επί υπουργίας Π. Ευθυμίου συζητήθηκε τόσο η έκταση 50 στρεμμάτων στην Πανεπιστημιούπολη όσο και ο χώρος του στρατοπέδου Πλέσσα). Ακολούθως, να αυξηθεί ο τακτικός προϋπολογισμός της ΕΒΕ (που παραμένει σε χαμηλότατο επίπεδο). Και τέλος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου υπαλλήλων ΕΒΕ, Α. Μπασμπάνο, πρέπει να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας της αφού: α. η μετατροπή της σε ΝΠΔΔ δημιούργησε προβλήματα με τις αρμοδιότητες μεταξύ υπουργείου και οργανισμού, β. δεν έχει οριστεί νέο εφορευτικό συμβούλιο, άρα δεν υπάρχει διοίκηση, γ. η εκμετάλλευση του βιβλιογραφικού υλικού ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία, ενώ κάλλιστα αυτό θα μπορούσε να συμβεί από το υπάρχον προσωπικό της Βιβλιοθήκης (που δεν έχει εκπαιδευτεί ή οριστεί), με παράλληλο εκσυγχρονισμό των υποδομών.

 


ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΒΑΛΗΣ

[Πηγή]

YouTube

Νέα από το uoi.gr

We have 9 guests online
Facebook Image
FindUsOnFlickr