Δημόσια Πανεπιστήμια και Κολέγια: Κραυγές και Ψίθυροι

Στις 20 Οκτωβρίου έληξε η προθεσμία που είχε η Ελλάδα προκειμένου να συμμορφωθεί με την Οδηγία 36/2005 της ΕΕ και ήδη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας γιατί δεν αναγνωρίζει επαγγελματικά δικαιώματα σε όσους απέκτησαν διπλώματα που χορηγήθηκαν από αρμόδιες αρχές άλλου κράτους-μέλους για σπουδές σε Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ), τα λεγόμενα Κολέγια, που λειτουργούν στην Ελλάδα βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης (Franchising).


Για μια ακόμη φορά - όπως δυστυχώς γίνεται σε πολλά θέματα- η δημόσια συζήτηση αντί να επικεντρωθεί στα μεγάλα και υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας, στις προοπτικές της σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, στην ποιότητα της εκπαίδευσης που προσφέρει, την επαγγελματική επάρκεια και τις προοπτικές των αποφοίτων της, στις ανεπάρκειες των υποδομών της, στις ξεπερασμένες διδακτικές πρακτικές και τα απαρχαιωμένα προγράμματα διδασκαλίας κ.α. επικεντρώνεται με «κραυγές και ψίθυρους» στο πως θα αποκρούσουμε την «απειλή» των ξένων Ιδρυμάτων με διοικητικά μέτρα και νομικές ακροβασίες ή ακόμα και με βιαιοπραγίες.


Το σύνθημα της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας συνολικά αντί να είναι: «Όχι στην αναγνώριση των Κολεγίων» θα έπρεπε να είναι: «Στηρίζουμε με κάθε μέσο τη Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί πρέπει έμπρακτα να δείξουμε στην πράξη την αγάπη και την πίστη μας στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Πρώτα το Ακαδημαϊκό προσωπικό και μετά οι Φοιτητές μας πρέπει να προστατεύουν τις υποδομές του Πανεπιστημίου, να τηρούν τις αρχές της ακαδημαϊκής ευπρέπειας, να σέβονται την ουσία του ακαδημαϊκού ασύλου, να καθιερώσουν και να τηρούν κανόνες ακαδημαϊκής συμπεριφοράς, να εκσυγχρονίσουν τα προγράμματα σπουδών και να τα προσαρμόσουν στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας, να γεμίσουν τα αμφιθέατρα, τα εργαστήρια, τις βιβλιοθήκες μας. Να απαιτήσουν από την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και τις ευθύνες της. Να ξαναθυμηθούν το «Πρώτοι στα Μαθήματα, Πρώτοι στον Αγώνα».


Τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που καλύπτονται από την Οδηγία 36/2005 να τεθούν υπό την εποπτεία του ΥΠΕΠΘ, να υποχρεωθούν να προσφέρουν τις ίδιες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις εκπαίδευσης και έρευνας με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Ιδρύματα στα οποία υπάγονται και να αξιολογούνται από τις αντίστοιχες εθνικές αρχές Διασφάλισης Ποιότητας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπως η Quality Assurance Agency for Higher Education της Μ. Βρετανίας. Όσα Κολέγια ανταποκριθούν με επιτυχία στις αξιολογήσεις αυτές να αναγνωριστούν και να προσφέρουν στους αποφοίτους τους τη δυνατότητα να εργάζονται χωρίς περιορισμούς στην Ελλάδα σύμφωνα με την Οδηγία 89/48 περί Επαγγελματικών Δικαιωμάτων που ενσωμάτωσε η Ελλάδα στην Νομοθεσία της.

Είναι ευκαιρία να δούμε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις παραπάνω Ευρωπαϊκές Οδηγίες ως αφορμή να αλλάξουμε προς το καλύτερο τη Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας μας.

Τα φοβικά σύνδρομα που καλλιεργεί μια μερίδα της Ακαδημαϊκής μας Κοινότητας αντί να οδηγούν στην αναβάθμιση της, στην πράξη την υποβαθμίζουν και έμμεσα ωθούν τους φοιτητές μας σε παράνομες ενέργειες.

Οι απόφοιτοι μιας σύγχρονης και αναβαθμισμένης Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έχουν να φοβηθούν τους αποφοίτους κανενός Κολεγίου Δικαιόχρησης καθώς θα μπορούν να βροντοφωνάζουν « Ελάτε να συγκρίνουμε και να συναγωνιστούμε στις γνώσεις και στις επαγγελματικές μας δεξιότητες».

Δρ. Γιώργος Ζάχος

Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

www.gzachos.gr

 

Πηγή "Epiruspost" 

YouTube

Νέα από το uoi.gr

We have 15 guests online
Facebook Image
FindUsOnFlickr