Ήπειρος και Ανάπτυξη

Ήπειρος και Ανάπτυξη

Η διαπίστωση ότι η Ήπειρος συγκαταλέγεται στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές και της Ευρώπης επιβεβαιώνεται από όλες τις σχετικές στατιστικές και οικονομικούς δείκτες.

Κατ’ επανάληψη ακούμε τους τοπικούς μας «άρχοντες» να τονίζουν με κάθε τόνο την καθυστέρηση της Ηπείρου αλλά και να έχουν έτοιμη την απάντηση για το τι φταίει: το ορεινό του εδάφους, η απομόνωση, η αδιαφορία του κράτους κ.α. Με λίγα λόγια φταίνε όλοι οι άλλοι και όλα τα άλλα αλλά ποτέ οι ίδιοι. Αυτοί και η Κυβέρνηση της Ν.Δ. μας οδηγούν στις λεωφόρους της ανάπτυξης που για κάποιο μυστήριο λόγο δεν τους τρέχουμε ποτέ. Το ερώτημα είναι ποιος είναι αυτός ο μυστήριος λόγος και γιατί αυτό συμβαίνει στην Ήπειρο και όχι σε άλλες περιοχές;. Θα αρκεστώ λόγω χώρου σε μια συνοπτική παρουσίαση μερικών σκέψεων. Ας εξετάσουμε πρώτα: τι είναι ανάπτυξη, ποια τα χαρακτηριστικά της και πως επιτυγχάνεται. Ο όρος «Ανάπτυξη» επιδέχεται πολλαπλούς ορισμούς αναλόγως του περιβάλλοντος στο οποίο χρησιμοποιείται και την ιδεολογική σκοπιά που την προσεγγίζουμε. Συνήθως την ταυτίζουμε με οικονομική πρόοδο δηλαδή την ικανοποίηση των αναγκών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με αποτελεσματική διαχείρηση και χρήση των διαθέσιμων πόρων.

Η ανάπτυξη είναι το αποτέλεσμα της ικανότητας μιας κοινωνίας να οργανώνει την ανθρώπινη ενεργητικότητα και τους παραγωγικούς πόρους της με σκοπό να εκμεταλλευτεί τις προκλήσεις και τις δυνατότητες που κάθε φορά της προσφέρονται. Η ανάπτυξη είναι πάνω απ’ όλα μια ανθρώπινη διαδικασία με την έννοια ότι είναι οι άνθρωποι και όχι οι υλικοί παράγοντες που είναι η κινητήριος δύναμη για την επίτευξή της. Για να έχουμε ανάπτυξη πρέπει να υπάρχουν οι δυνάμεις που θα οδηγούν την κοινωνική αλλαγή καθώς και ουσιαστικές προϋποθέσεις όπως κεφάλαιο, τεχνολογία και υποδομές.

Μόνο όταν συμφωνήσουμε ότι η ανάπτυξη είναι μια διαδικασία κοινωνικής αλλαγής και όχι απλώς ένα άθροισμα προγραμμάτων θα κατανοήσουμε γιατί δεν την επιτυγχάνουμε ενώ υπάρχουν οι απαραίτητες προύποθέσεις.

Οι τοπικοί άρχοντες αν πραγματικά ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της Ηπείρου και δεν την χρησιμοποιούν ως άλλοθι για μέτρηση της υποτιθέμενης δράσης τους πρέπει να επιδιώξουν πάνω απ’ όλα την ενεργοποίηση της κοινωνίας σε ένα κοινό αναπτυξιακό στόχο. Οι συζητήσεις για την ανάπτυξη της Ηπείρου πρέπει να γίνονται μέσα και μαζί με την τοπική κοινωνία και όχι με μονολόγους, θεωρίες συνωμοσίας εναντίον μας ή στην καλύτερη περίπτωση σε συμβούλια περιορισμένης έως ανύπαρκτης αντιπροσώπευσης και απήχησης. Το επίπεδο της εκπαίδευσης μας, η δύναμη των εμπνεύσεων και ενεργειών μας, η ποιότητα των συμπεριφορών και των αρχών μας, η πληροφόρηση μας σε συνδιασμό με τις ικανότητες μας θα καθορίσουν την έκταση και τον ρυθμό της ανάπτυξης της περιοχής μας. Επομένως για να πετύχουμε την πολυπόθητη ανάπτυξη πρέπει να βελτιώσουμε τόσο την εκπαίδευση και την εργατικότητα τη δική μας όσο και των παιδιών μας, να τιμήσουμε και να ενισχύσουμε τα άτομα που αναλαμβάνουν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, να βοηθήσουμε την μεταφορά της τεχνολογικής καινοτομίας στον τόπο μας, να λάβουμε τα διοικητικά και οικονομικά μέτρα που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις και την απασχόληση και όλα αυτά με σεβασμό στους διαθέσιμους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον. Στην προσπάθεια αυτή καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των ταγών της τοπικής κοινωνίας: Όσο θα αντιλαμβάνονται την ανάπτυξιακές πρωτοβουλίες ως μηχανισμό μοίρασματος της πολιτικής εξουσίας και του πλούτου με τους κομματικούς τους φίλους τόσο η επωδός για την καθυστερημένη Ήπειρο θα συνεχίζει να ακούγεται η Ήπειρος θα παραμένει ουραγός.

Για να αλλάξει αυτό χρειαζόμαστε μία άλλη πολιτική που θα σέβεται τους πολίτες και θα τους αντιμετωπίζει ως ενεργά συστατικά της ανάπτυξης. Το γεγονός ότι το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ εμφορείται από αυτές τις ιδέες μας δίνει ελπίδες για μια αναπτυξιακή δυναμική της Ηπείρου.


«Νέοι Αγώνες» 13-6-2008

YouTube

Νέα από το uoi.gr

We have 9 guests online
Facebook Image
FindUsOnFlickr