Οίκος ευγηρίας και πολιτική αξιοπιστία

Οίκος Ευγηρίας και Πολιτική Αξιοπιστία.
Του Γιώργου Ζάχου

Στις αρμοδιότητες των Δημοτικών αρχών περιλαμβάνεται μεταξύ των άλλων η εφαρμογή πολιτικών και δράσεων που αποσκοπούν στην υποστήριξη και την κοινωνική φροντίδα ηλικιωμένων συμπολιτών μας με τη δημιουργία Κέντρων Κοινωνικής Φροντίδας, Γηροκομείων κ.α. Οι επιδόσεις μιας Δημοτικής Αρχής στον τομέα αυτό υποδηλώνει την ευαισθησία της για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τις έμπρακτες προσπάθειες της για κοινωνική συνοχή και φροντίδα προς αυτές.
Για την εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής φροντίδας προς τα ηλικιωμένα άτομα πριν από χρόνια ο Δήμος μας αποφάσισε τη δημιουργία «Οίκου Ευγηρίας» για τη στέγαση και την περίθαλψη αναξιοπαθούντων ηλικιωμένων συμπολιτών μας.
Στα τέλη του 2002 ο τότε Δήμαρχος της πόλης μας κ. Tάσος Παπασταύρου τον θεμελίωσε σε έκταση δέκα στρεμμάτων, που δώρισε για τον σκοπό αυτό στο Δήμο η κ. Mερόπη Kοτρώτσιου - Παπαθεοδώρου.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν τότε το έργο θα είχε προϋπολογισμό 2,5 δις δρχ. και θα ολοκληρώνονταν σε δύο χρόνια. Η ανέγερση του θα γινόταν με πόρους του Zωγραφείου Kληροδοτήματος που θα διέθετε επίσης τους πόρους για την λειτουργία του.
Τον Μάρτιο του 2003 ο τότε και νυν Δήμαρχος κ. N. Γκόντας δήλωνε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε μισό χρόνο, απ’ ότι αρχικά προβλέπονταν και «Σύντομα, οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας θα νιώσουν την φροντίδα και τη στοργή, την οποία έχουμε χρέος να τους προσφέρουμε».
Περίπου ένα χρόνο μετά ο κ. Ν. Γκόντας δήλωνε με έμφαση ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την εκτέλεση των έργων και πολύ σύντομα θα γίνει η δημοπράτηση της Β’ φάσης του έργου, «...αφού ήδη τα τεύχη έχουν ετοιμαστεί. Πρόβλημα, ίσως δημιουργηθεί, στην λειτουργία του, αφού τα έσοδα από το Ζωγραφείου Κληροδότημα, δεν θα επαρκούν για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών... αλλά η περιουσία του Ζωγραφείου, δεν θα εκποιηθεί».
Το Καλοκαίρι του 2004 ήρθε η σειρά του Αντιδημάρχου κ. B. Kοσμά να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον οίκο Eυγηρίας και σύντομα δημοπρατείται η Β΄ φάση του έργου και ότι για την αποπεράτωσή του θα φτάσουν τα χρήματα του Κληροδοτήματος. Άλλωστε τόνισε: «O Δήμος έχει προχωρήσει την διαδικασία για την ενοικίαση γραφείων στην Ομόνοια και την οδό Αγίου Κωνσταντίνου την Αθήνα, όπως και την διεκδίκηση της αποζημίωσης για ένα οικόπεδο πέντε στρεμμάτων, στην Ιερά Οδό, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως χώρος πρασίνου από τον Δήμο Αθηναίων».
Τον Οκτώβριο του 2004 ο Υφυπουργός Υγείας κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος ανακοίνωνε χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του Oίκου Ευγηρίας, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και ότι το Άσυλο Ανιάτων, θα λειτουργήσει σε λίγους μήνες καθώς «είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα».
Μερικές ημέρες αργότερα ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Δήμου της πόλης μας κ. Βαγγέλης Σαΐνης δήλωνε και πάλι ότι δημοπρατείται από τον Δήμο η Β’ φάση του Οίκου Ευγηρίας.
Τον Απρίλιο του 2005 ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Ν. Γκόντας δήλωνε ότι εγκρίθηκαν οι πιστώσεις για τον Οίκο Ευγηρίας.
Κάπου θα χάθηκαν οι πιστώσεις και τα τεύχη δημοπράτησης και η αξιοπιστία των όσων είχαν ειπωθεί μέχρι τότε, διότι στο προεκλογικό φυλλάδιο της Παράταξης του κ. Γκόντα στις Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου 2006 η αποπεράτωση Οίκου Ευγηρίας περιλαμβάνονταν στις Δέκα Δεσμεύσεις του για την επόμενη τετραετία.
Τον Ιανουάριο του 2008 o Δήμαρχος κ. Ν. Γκόντας αφού συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και εκ μέρους μας για την ενίσχυση με 3,5 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση του Οίκου Ευγηρίας.
Έξι χρόνια μετά τη θεμελίωση, τις μεγαλοστομίες για τη σημασία του έργου και την κοινωνική ευαισθησία της Δημοτικής μας Αρχής, τις εξασφαλισμένες πιστώσεις, την Β’ Φάση που συνεχώς ξεκινά αλλά ουδέποτε τελειώνει, τα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν και τις δηλώσεις για χρηστή διαχείριση των πόρων του Κληροδοτήματος Ζωγράφου, έχουμε ένα ημιτελές κτίριο του οποίου η ανέγερση καρκινοβατεί για χρόνια.
Πέρα από τις ατομικές ευθύνες σε διάφορα επίπεδα που υπάρχουν για την εξέλιξη αυτού του σημαντικού έργου, τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές που περιλαμβάνουν μεγαλοστομίες και υποσχέσεις που πάραυτα αθετούνται, καταρρακώνουν την αξιοπιστία των πολιτικών ταγών όπως είναι ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή μιας μεγάλης και ιστορικής πόλης και αποκαλύπτουν το πραγματικό τους ενδιαφέρον για την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής από τον Δήμο.
Μόνο αν θυμόμαστε τις υποσχέσεις που κατά καιρούς μας δίνουν και τους αξιολογούμε εκτός των άλλων και με βάση τη συνέπεια των έργων και των λόγων τους, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο πολιτικό σύστημα και μεγαλύτερο σεβασμό απέναντι μας.

* Ο Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος είναι Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τ. Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος


[Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου 03.04.08 ]
“ Νέοι Αγώνες” 3-4-2008 / «Ελευθερία» 3-4-2008/ “Ενημέρωση της Ηπείρου» 3-4-2008

YouTube

Νέα από το uoi.gr

We have 9 guests online
Facebook Image
FindUsOnFlickr