Τι είδους τουρισμό θέλουμε;

Τι είδους τουρισμό θέλουμε;

   
zaxosΤο απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου, αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και υπόβαθρο για την ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική της πρόοδο και ανάπτυξη.
Για πολλές περιοχές η ανάπτυξη του τουρισμού αποτελεί ίσως τη μόνη δυνατότητα για αναστροφή της δημογραφικής αποψίλωσης και εγκατάλειψης και τη βελτίωση του επιπέδου ευημερίας των κατοίκων τους.
Ήδη τόσο στα παραλιακά μέρη όσο και στα ορεινά κάτοικοι της περιοχής, αλλά εκτός αυτής, πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις για την δημιουργία καταλυμάτων, εστιατορίων και συναφών επιχειρήσεων τουριστικού χαρακτήρα. Σε περιοχές που μέχρι πρόσφατα έλειπαν παντελώς τέτοιες υποδομές ξεφυτρώνουν καλαίσθητοι ξενώνες με υποδομές υψηλού επιπέδου.
Για να αποτελέσει όμως ο τουρισμός πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο της Ηπείρου θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αυξηθεί ο χρόνος παραμονής των τουριστών και συνακόλουθα η πληρότητα των καταλυμάτων.
Η δημιουργία των προϋποθέσεων για τουρισμό όλο το χρόνο και επιτυχή έκβαση στον ανταγωνισμό με άλλες περιοχές για την απόσπαση κομματιού από τη διαθέσιμη τουριστική πίτα, προϋποθέτει τη διαμόρφωση μιας περιφερειακής αλλά και τοπικής στρατηγικής για το μοντέλο του τουρισμού που θα αναπτυχθεί στην περιοχή μας και βέβαια τη χρηματοδότησή της για τη δημιουργία των υποδομών που θα τη στηρίζουν.
Υπάρχουν παραδείγματα από άλλες περιοχές που έδειξαν ότι η απρογραμμάτιστη τουριστική ανάπτυξη όταν στηρίζεται στο μαζικό τουρισμό και στη συγκέντρωσή του σε συγκεκριμένες περιοχές, χωρίς οργάνωση, και με την εμπλοκή ανθρώπινου δυναμικού που δεν έχει κατάλληλη κατάρτιση, σε συνδυασμό με ελλείψεις σε υποδομές οδηγούν στην υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και σε δραστικό περιορισμό των θετικών αποτελεσμάτων.
Το γεγονός ότι για πολλές περιοχές της Ηπείρου η τουριστική ανάπτυξη κάνει τα πρώτα της βήματα μας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να αποφύγουμε τα λάθη που έγιναν αλλού και να αναπτύξουμε ένα τουρισμό με θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση και τα εισοδήματα.
Με δεδομένη την οικονομική ανέχεια που πλήττει μεγάλα στρώματα του πληθυσμού και τον ανταγωνισμό από άλλες περιοχές, ο τουρισμός στην Ήπειρο θα πρέπει να αποκτήσει ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και να στραφεί σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες που θα προσελκύουν τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου.
Για να το επιτύχουμε αυτό πρέπει εκτός από την αυτονόητη ποιότητα των υποδομών και των προσφερόμενων υπηρεσιών να αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες όπως πεζοπορία,ορειβασία, rafting, ιππασία, παραγωγή και εμπόριο παραδοσιακών προϊόντων κ.α. που θα καλύπτουν τη ζήτηση και θα δημιουργούν και άλλες παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες καθώς υπάρχει ο κίνδυνος η εξάρτηση από τουρισμό περιήγησης και μόνο να καταστήσει την τοπική οικονομία περισσότερο ευάλωτη.
Για να επιτύχουμε τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού μας, πρέπει τόσο οι επιχειρηματίες του τουρισμού όσο και οι τοπικοί φορείς να διαμορφώσουν συλλογικά ένα συνεκτικό πλάνο ανάπτυξης του τουρισμού που θα προβάλει με σύγχρονο τρόπο το διαθέσιμο τουριστικό προϊόν, θα εκπαιδεύσει το ανθρώπινο δυναμικό, θα εξασφαλίζει τις απαραίτητες συνεργασίες με τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδος και του εξωτερικού (ταξιδιωτικά γραφεία, tour operators κ.α.) και βέβαια θα προβλέπει την ανάπτυξη των υποδομών όπως αεροπορικές συνδέσεις, δρόμοι, φωτισμός, θέσεις στάθμευσης, απόθεση απορριμμάτων κ.α. που δυστυχώς εξακολουθούν σε πολλές περιπτώσεις να ευρίσκονται σε άσχημη κατάσταση.
Μερικοί τοπικοί άρχοντες μαζί με τους άλλους μύθους που ειδικεύονται με είπαν πρόσφατα ότι η Ήπειρος είναι ήδη «ο πλέον δημοφιλής τουριστικός προορισμός της Ελλάδος». Μακάρι να ήταν έτσι αλλά η αντικειμενική εικόνα είναι διαφορετική. Θέλει ακόμη πολλή δουλειά και προσπάθεια για να γίνει ο μύθος πραγματικότητα.
Καλό είναι όσοι καλλιεργούν μύθους να κοιτάξουν τι πρέπει να κάνουν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της πόλης τους και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τουρισμού της Ηπείρου με σεβασμό πάντα στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον της και να αφήσουν κατά μέρος τις μεγαλοστομίες τους που δεν πείθουν κανένα.

* Ο δρ. Γιώργος Κ. Ζάχος είναι Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

[Πηγή ]
Νέοι Αγώνες Ηπείρου-Καθημερινή Εφημερίδα των Ιωαννίνων (07.05.08)

 

YouTube

Νέα από το uoi.gr

We have 13 guests online
Facebook Image
FindUsOnFlickr