Τουριστικοί Μύθοι και Πραγματικότητες.

Τουριστικοί Μύθοι και Πραγματικότητες.

 


Με αφορμή την αυξημένη τουριστική κίνηση κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα ο κ. Δήμαρχος Ιωαννίνων κατά την προσφιλή τακτική του να παρουσιάζει ανυπόστατους μύθους μας είπε ότι η Ήπειρος είναι ήδη «ο πλέον δημοφιλής τουριστικός προορισμός της Ελλάδος».

Μακάρι να ήταν έτσι αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Τα στοιχεία από πρόσφατη πανελλήνια έρευνα της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο 2008 για λογαριασμό του Τουριστικού Παροράματος 2008 έδειξαν ότι: 2% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα κάνουν διακοπές στην Ήπειρο και μόνο 0,2% στα Ζαγοροχώρια. Κανένας προορισμός της Ηπείρου δεν περιλαμβάνεται στους πέντε πρώτους τουριστικούς προορισμούς ( 2007: Κυκλάδες 12.6 %, Πελοπόννησος 11.1%, Κρήτη 8.2 %, Ιόνιο 8.0 %, Χαλκιδική 7.8 %. 2008: Κυκλάδες 19.7 %, Νησιά Ιονίου 11.4 %, Κρήτη 8.9 %, Δωδεκάνησα 6.8 %, Πελοπόννησος 6.7 %). Θέλει ακόμη πολύ δουλειά και προσπάθεια για να γίνει ο μύθος πραγματικότητα.

Για πολλές περιοχές της Ηπείρου η ανάπτυξη του τουρισμού αποτελεί ίσως τη μόνη δυνατότητα για αναστροφή της δημογραφικής αποψίλωσης και εγκατάλειψης και τη βελτίωση του επιπέδου ευημερίας των κατοίκων τους.

Ήδη τόσο στα παραλιακά μέρη όσο και στα ορεινά κάτοικοι της περιοχής, αλλά εκτός αυτής, πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις για την δημιουργία καταλυμάτων, εστιατορίων και συναφών επιχειρήσεων τουριστικού χαρακτήρα. Σε περιοχές που μέχρι πρόσφατα έλειπαν παντελώς τέτοιες υποδομές ξεφυτρώνουν καλαίσθητοι ξενώνες με υποδομές υψηλού επιπέδου.

Η δημιουργία των προϋποθέσεων για τουρισμό όλο το χρόνο και επιτυχή έκβαση στον ανταγωνισμό με άλλες περιοχές για την απόσπαση κομματιού από την διαθέσιμη τουριστική πίτα, προϋποθέτει τη διαμόρφωση μιας περιφερειακής αλλά και τοπικής στρατηγικής για το μοντέλο του τουρισμού που θα αναπτυχθεί στην περιοχή μας και βέβαια τη χρηματοδότησή της για τη δημιουργία των υποδομών που θα τη στηρίζουν.

Το γεγονός ότι για πολλές περιοχές της Ηπείρου η τουριστική ανάπτυξη κάνει τα πρώτα της βήματα, μας προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να αποφύγουμε τα λάθη που έγιναν αλλού και να αναπτύξουμε ένα ποιοτικό τουρισμό που θα προσελκύει τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου με θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση και τα εισοδήματα.

Για να το επιτύχουμε αυτό πρέπει εκτός από την αυτονόητη ποιότητα των υποδομών και των προσφερόμενων υπηρεσιών να αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορειβασία, rafting, ιππασία, παραγωγή και εμπόριο παραδοσιακών προϊόντων κ.α. που θα καλύπτουν τη ζήτηση και θα δημιουργούν και άλλες παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες καθώς υπάρχει ο κίνδυνος η εξάρτηση από τουρισμό περιήγησης και μόνο να καταστήσει την τοπική οικονομία περισσότερο ευάλωτη.

Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει τόσο οι επιχειρηματίες του τουρισμού όσο και οι τοπικοί φορείς να αντιμετωπίσουν την σκληρή πραγματικότητα και να διαμορφώσουν συλλογικά ένα συνεκτικό πλάνο ανάπτυξης του τουρισμού της Ηπείρου που θα προβάλει με σύγχρονο τρόπο το διαθέσιμο τουριστικό προϊόν, θα εκπαιδεύει το ανθρώπινο δυναμικό, θα εξασφαλίζει τις απαραίτητες συνεργασίες με τουριστικές επιχειρήσεις της Ελλάδος και του εξωτερικού (ταξιδιωτικά γραφεία, tour operators κ.α.) και βέβαια θα προβλέπει την ανάπτυξη των υποδομών που δυστυχώς εξακολουθούν σε πολλές περιπτώσεις να ευρίσκονται σε άσχημη κατάσταση.

Καλό είναι όσοι καλλιεργούν μύθους να κοιτάξουν τι πρέπει να κάνουν για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τουρισμού της Ηπείρου με σεβασμό πάντα στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον της και να αφήσουν κατά μέρος τους αυτοαναιρούμενους μύθους τους.

Ενημέρωση της Ηπείρου 8-5-08

YouTube

Νέα από το uoi.gr

We have 10 guests online
Facebook Image
FindUsOnFlickr